Circ mare cu pensiile speciale: a ieșit la iveală planul ascuns. Acuzații la cel mai înalt nivel

de: Mădălina Bahrim
15 07. 2022

Pensiile speciale fac obiectul unui noi scandal în România. Oficiali de la vârful diverselor instituții publice se contrazic flagrant în declarații și aruncă acuzații dintre cele mai dure.

Ca să înțelegem mai bine despre ce este vorba, amintim faptul că în luna decembrie este termenul limită până la care România trebuie să îndeplinească jalonul din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă privind pensiile. Practic, PNRR ne cere revizuirea pensiilor speciale.

Oficialii par să fie de acord, până la punctul în care europenii au cerut includerea pensiilor militare în reforma pensiilor, fiind considerate ca făcând parte din categoria veniturilor cu regimuri „speciale”.

Ministrul Apărării dezvăluie planul ascuns: s-a dorit ca toți să părem „o apă și un pământ”

Astfel, ministrul Apărării, Vasile Dâncu, susține că prin reforma pensiilor speciale ”s-a încercat ca de fapt după pensiile militare să se ascundă pensiile speciale, să spună că toţi suntem o apă şi un pământ, ceea ce nu e adevărat”.

”Asta este o abordare ideologică, în care s-a încercat ca de fapt după pensiile militare să se ascundă pensiile speciale, să spună că toţi suntem o apă şi un pământ. Nu e adevărat, în tot sistemul NATO, în tot sistemul european, există mai multe sisteme de pensii, în ceea ce priveşte pensiile militare. Sisteme asemănătoare cu al nostru există în foarte multe ţări în care se stabileşte pe za unor criterii, modul în care se calculează pensia. La noi, pensiile militare nu sunt stabilite după criteriul acesta, că se aleg nu ştiu câte salarii sau la alegere”, a spus ministrul Apărării, joi, la Digi24.

”Sistemul nostru de pensii este plătit din bugetul MApN, este 17% din bugetul Ministerului Apărării, deci nu implică într-un fel bugetul naţional şi, pe de altă parte, această bornă, acest reper, din PNRR, nu este unul care să fi fost necesar, pentru că a fost stabilit doar ca o garanţie că vom putea plăti împrumutul de 14 miliarde, din PNRR. Asta era ideea de reformă”, a spus Vasile Dâncu.

El a mai ținut să precizeze că nicio ţară nu are această reformă în PNRR.

Mai mult, el vorbește și despre sumele pe care le primesc cei cu pensii de acest tip. ”Pensia cea mai mică la noi este de 1.052 de lei (..) la 25 de ani de vechime”, a precizat ministrul.